Dit is mijn blog. Ik schrijf over kijken en vergelijken.

Vanaf boven met de klok mee:

Damascus Gate II (1968) Frank Stella

Infanta MargaritaTeresa in een blauwe jurk [detail] (1659) Diego Velázquez

Jill (1959) Frank Stella


Een afbeelding van een postkantoor op een postzegel. Het eerste volautomatische postkantoor ter wereld. Providence, Rhode Island, USA. In gebruik genomen op 20 oktober 1960. Uit de lucht gezien net een reliëf van Jan Schoonhoven, die in 1960 al veertien jaar bij de PTT werkte.


Het eerste beeld in de openbare ruimte dat ik bewust zag, moet Two Turning Vertical Rectangles van George Rickey zijn geweest. Het staat op het Binnenwegplein in Rotterdam. Ik ben er lang vanuit gegaan dat dit het enige exemplaar was. Totdat ik in Zürich over de Brandschenkestrasse liep. Net voor de Selnaubrücke zag ik precies dezelfde sculptuur staan. In Rotterdam werd de door de wind beweegbare sculptuur op 7 mei 1971 onthuld. De dag erna schreef de NRC hier over: ‘Op dat ogenblik was er geen zuchtje wind, wat niet wegnam dat Rickey’s schepping toch nog lichtjes in beweging kwam.’


Enige tijd nadat ik de tafel in mijn atelier groen had geverfd, begon de verf te rimpelen. Nadat ik die rimpels er met een paletmes had afgestoken, ontstonden er lijnen, vormen die me doen denken een heuvelfiguren in Engeland. Vooral aan het Witte Paard van Uffington in Oxfordshire.


Zag Bob Dylan ooit een werk van Rembrandt? Hij wijdde wel een heel nummer aan Vincent van Gogh. En zijn eerste Greatest Hits LP toont Dylan met in zijn hand een boek waarop afgebeeld een deel van het schilderij Aanbidding door de koningen door Peter Paul Rubens. Op een andere plaat zingt hij: ‘Ik zit vast in een schilderij dat in het Louvre hangt, mijn keel kriebelt en mijn neus jeukt, maar ik weet dat ik niet kan bewegen.’ Het Louvre heeft vijfentwintig werken van Rembrandt in de collectie. The Phillips Collection in Amerika heeft drie etsen van Rembrandt. Op een foto van Bob Dylan uit 1974 zien we hem in één van de zalen van dat museum in Washington. Hij kijkt naar De berouwvolle Petrus door El Greco.